Podsumowanie szkoleń i warsztatów z przetwórstwa produktów rolnych w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach

Show the MENU
29.12.2023

ologowanie

Jesień w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach upłynęła pod znakiem przetwórstwa produktów rolnych. Pod Honorowym Patronatem Pana Roberta Telusa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz z inicjatywy Pana Tomasza Kopery Dyrektora Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach, zrealizowany został projekt pod nazwą „Przetwórstwo produktów rolnych szansą na realizację wspólnych inwestycji przez rolników” Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich”, Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020, Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 – Minister Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.

Celem projektu była realizacja szkoleń z warsztatami z zakresu przetwórstwa produktów rolnych: produkcja wędlin, produkcja sera oraz tłoczenie oleju na zimno.
Dzięki szkoleniom i warsztatom uczestnicy zdobyli wiedzę teoretyczną oraz praktyczną na temat możliwości uzyskania alternatywnego źródła dochodu, jakim jest wprowadzenie przetwórstwa żywności do swojego gospodarstwa i sprzedaż wytworzonej żywności bezpośrednio konsumentowi. Szkolenia z warsztatami przyczyniły się również do aktywizacji uczestników. Liczymy na to,
że uczestnicy, dzięki udziałowi w projekcie nawiązali również ze sobą kontakty, które w przyszłości mogą zaowocować współpracą na rzecz realizacji wspólnych celów i promocji polskiej żywności prosto od rolnika. 

Uczestnicy zdobyli wiedzę na temat alternatywnych źródeł uzyskania dodatkowego dochodu poprzez wprowadzenie małego przetwórstwa do swoich gospodarstwach rolnych, a także poznali formy działalności sprzedaży produktów rolno-spożywczych i systemy sprzedaży żywności, również we współpracy z innymi rolnikami i podmiotami. Poruszany był również bardzo ważny aspekt dotyczący budowania relacji producenta żywności z konsumentem. W trakcie szkoleń uczestnicy poznali nowe modele organizacji produkcji i sprzedaży, w tym RHD i MOL.

Wiedza praktyczna dotycząca samego przetwórstwa została zaprezentowana podczas warsztatów, co w połączeniu z wiedzą teoretyczną stanowi całość dotyczącą przetwarzania produktów rolnych. Uczestnikom zostały zaprezentowane również przykłady przetwórstwa mające na celu zwiększenie zainteresowania podjęciem lub rozwojem działalności przetwórczej w gospodarstwie
oraz zaangażowanie się w organizację lokalnych łańcuchów dostaw żywności, co ma przyczynić się
do rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich oraz poprawę sytuacji rolnika w zakresie krótkich łańcuchów dostaw.

Efekty realizacji projektu to:

- 362 uczestników (w tym 258 poniżej 35 roku życia) przeszkolonych w zakresie możliwości jakie daje przetwórstwo produktów rolnych w swoim gospodarstwie;

- wzrost świadomości uczestników na temat możliwości jakie daje przetwarzanie produktów w swoim gospodarstwie oraz współpraca z innymi rolnikami, jako sposób podniesienia rentowności gospodarstw rolnych oraz wzrost jakości życia i rozwoju zawodowego mieszkańców wsi.

Mamy również nadzieję, że w długofalowym rezultacie operacja wpłynie pozytywnie
na wielokierunkowy i zrównoważony rozwój obszarów wiejskich na terenie województwa łódzkiego oraz wpłynie korzystnie na ekonomię gospodarstw poprzez wprowadzenie przetwórstwa produktów rolnych w swoim gospodarstwie.

Patrząc perspektywicznie oraz mając na uwadze duże zainteresowanie szkoleniami i warsztatami, realizacja projektu przyczyniła się do aktywizacji i szukania nowych możliwości pozyskania dodatkowego dochodu na obszarach wiejskich oraz nawiązywania współpracy między rolnikami
i realizacji wspólnych inicjatyw lub inwestycji.

W trakcie realizacji szkoleń i warsztatów, większą połowę uczestników stanowili młodzi ludzie,
co w przyszłości może przyczynić się do pozostania młodzieży na obszarach wiejskich
oraz wykorzystania zasobów własnych gospodarstw rolnych i podejmowania wspólnych działań na rzecz kształtowania punktów sprzedaży produktów prosto od rolnika oraz promocję żywności wysokiej jakości.